Certificare GOTS - câteva criterii

Certificare GOTS - câteva criterii

Tu ai cumpăra o haină dacă nu ai ști din ce e făcută? Dar dacă nu ai ști cât costă?


Informațiile despre cum a fost realizat un produs, dacă producția lui este distructivă cu mediul sau dacă oamenii care l-au realizat au muncit în condiții decente, sunt la fel de importante precum compoziția materialului, regulile de întreținere și spălare sau prețul. Atunci când citești eticheta unui produs, caută toate aceste informații, iar dacă brandul de la care cumperi nu este transparent în toate privințele de mai sus, poate ar fi bine să cauți alte opțiuni.
Pentru ca tu să-ți poți alege hainele având toate informațiile, ne-am gândit să îți povestim un pic despre standardele de sustenabilitate din industria textilă și cum le identifici pe etichete.

Ce este certificarea GOTS?

Prescurtarea GOTS vine de la Global Organic Textile Standard și se referă la una dintre cele mai importante certificări din industria textilelor. Companiile care au această certificare sunt atent verificate de o organizație independentă care se asigură că în toate etapele de producție și în lanțul de aprovizionare sunt respectate o serie de criterii stricte care vizează producția sustenabilă.

Este important de reținut că standandardul GOTS este gestionat de o organizație independentă și transparentă- ceea ce face ca evaluările lor să fie obiective.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o companie GOTS țin de protecția mediului și de respectul pentru oameni, criterii esențiale atunci când alegi să cumperi un produs.

Evaluarea GOTS începe de la etapa cultivării plantelor de bumbac. Materiile prime certificate vin din recolte cultivate ecologic, fără pesticide dăunătoare mediului. De aici, până la produsul final, toate etapele sunt monitorizate astfel încât să fie respectate cele mai înalte standarde de suste­nabi­litate. Chiar dacă prelucrarea industrială a textilelor impune folosirea de substanțe chimice, în cazul producție certificate GOTS există o listă strictă cu ce este permis și ce interzis, astfel încât impactul negativ asupra mediului să fie minim. 

Companiile din familia GOTS își iau angajamentul unui proces continuu de îmbunătățire a activității lor, cu scopul de a proteja natura, proces care nu se limitează la producție ci se referă și la managementul deșeurilor, optimizarea consumului de energie și îmbunătățirea condițiilor de muncă a angajaților.

O componentă importantă GOTS este cea socială, pentru că suste­nabi­litatea și viitorul Planetei implică și grija pentru oameni. Evaluatorii GOTS verifică modul în care își desfășoară activitatea lucrătorii, legalitatea contractelor de muncă, nivelul de salarizare (care trebuie să fie unul competitiv cu piața), condițiile de siguranță dar și de confort la locul de muncă. Dacă tu îți dorești un salariu decent și un loc de muncă în care să te simți în respectat și în siguranță, de ce nu ți s-ar părea firesc ca și cei care au realizat hainele pe care le porți să fie tratați la fel?

Un alt aspect care face din GOTS unul dintre cele mai înalte standarde este atenția pentru detalii. De exemplu: ambalajele produselor trebuie să sustenabile (fie hârtie/carton din surse sustenabile, fie materiale biodegradabile), iar firele folosite pentru cusături sunt și ele sustenabile. 

În compoziția unui produs GOTS este obligatoriu să existe cel puțin 70% fibre organice, iar diferența de 30% trebuie să fie tot sustenabile, precum fibre vegetale sau animale nemodificate genetic, fibre sintetice reciclate. Este interzisă folosirea bumbacului convențional în produsele GOTS, a poliesterului virgin, a firelor de angora convenționale și a altor fibre a căror producție a implicat poluare sau maltratarea animalelor.

Pentru a deveni companie certificată GOTS trebuie să îndeplinești criteriile de mai sus alături de o lungă lungă de alte cerințe. Poți afla detalii complete despre GOTS aici.

Printoteca deține certificare GOTS și este primul atelier de print din România care a reușit această performanță.

Publicat în Resurse sustenabilitate și etichetat gots, sustenabilitate pe