10 Strategii pentru a crește o afacere cu textile imprimate pe Instagram

10 Strategii pentru a crește o afacere cu textile imprimate pe Instagram

La începutul anului 2024, Instagram avea aproximativ 5,3 milioane de utilizatori activi în România, ceea ce reprezintă 26,9% din populația totală a țării​. Utilizatorii Instagram din România sunt în mare parte tineri, majoritatea având vârste cuprinse între 18 și 35 de ani. Platforma atrage atât utilizatori de sex feminin, cât și de sex masculin într-un raport aproape egal​. Caracterul vizual al platformei și diversele funcționalități oferite permit o interacțiune dinamică și creativă, ideală pentru afacerile din domeniul textilelor imprimate și creativității. 

Iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru a dezvolta un brand pe această platformă, construind o comunitate, ca apoi să generezi vânzare.

1. Definește o strategie

Înainte de a începe să postezi, definește-ți obiectivele și publicul țintă. O strategie bine definită te ajută să creezi conținut relevant și să interacționezi eficient cu potențialii clienți.

Fă o listă cu acele caracteristici care fac brandul și produsele tale să iasă în evidență. Poți împrumuta idei de la Printoteca și poți transmite mai departe valori precum:

 • Sustenabilitate

 • Sprijin pentru arta locală

 • Consum de modă responsabil

 • Creativitate

Vei găsi în Cretors Hub resurse utile pe care le poi folosi pentru a genera conținut adaptat brandului tău.

2. Folosește toate funcțiile platformei

Pentru a maximiza impactul pe Instagram și a utiliza eficient toate funcțiile platformei (Reels, postări și Stories), o combinație bine echilibrată de tipuri de conținut este esențială. Iată câteva sugestii bazate pe diferite tipuri de conținut și funcțiile platformei:

Reels

Utilizare: Conținut scurt, dinamic, captivant

Demo produse: Prezintă produse în acțiune, demonstrează utilizarea lor sau evidențiază caracteristici unice.

Behind-the-scenes: Arată procesul de creație sau aspecte din culisele-

Provocări și trenduri: Participă la provocări virale și trenduri pentru a crește vizibilitatea.

Frecvență: De 2-3 ori pe săptămână

Postări în Feed

Utilizare: Conținut vizual de înaltă calitate, informativ și inspirativ

Fotografii de produs: Imagini profesionale ale produselor tale în diverse contexte.

Testimoniale și recenzii: Postează recenzii de la clienți mulțumiți.

Infografice: Oferă informații utile sau sfaturi legate de produsele tale prin infografice.

Frecvență: De 3-4 ori pe săptămână

Stories

Utilizare: Conținut efemer, interactiv și personal

Anunțuri și oferte speciale: Promovează oferte limitate sau anunță lansări de produse.

Sondaje și întrebări: Folosește stickere interactive pentru a întreba și a primi feedback de la urmăritori.

Live-uri: Transmite live pentru a interacționa în timp real cu publicul tău și pentru a crea un sentiment de comunitate.

Frecvență: Depinde de publicul tău. Stabilește-ți ca obiectiv să transmiți live doar atunci când ai informații relevante, interesante de transmis.

Exemple de mix de conținut:

Luni: Postează un Reel cu felul în care pot fi purtate produsele tale.

Marți: Publică o postare în feed cu o fotografie profesională a unui produs.

Miercuri: Folosește Stories pentru a anunța o ofertă specială sau pentru a crea un sondaj.

Joi: Postează un Reel cu o provocare sau un trend.

Vineri: Publică un testimonial de la un client mulțumit în feed.

Sâmbătă: Folosește Stories pentru a prezenta culisele creativității tale: locuri de unde îți iei inspirația, schițe, proces creativ.

Duminică: Postează un infografic util în feed (de exemplu, întreținerea corectă a produselor) și un Live pentru a interacționa direct cu urmăritorii.

3. Urmărește tendințele

Fii la curent cu ultimele tendințe și adaptează-ți conținutul în consecință. Participarea la provocări virale și utilizarea hashtag-urilor populare poate crește vizibilitatea brandului tău.

Totuși, nu uita de felul în care ți-ai definit brandul și de publicul pe care îl vizezi și ai grijă să nu îți pierzi identitatea folosind prea multe trenduri. Adaptează acolo unde este posibil.

Ai în vedere că că un brand cu artă locală imprimată în sistem print on demand este diferit de fast fashion și că va fi nevoie să comunici specific, așa că poți urmări ce fac alte branduri sustenabile, branduri mici locale, proiecte care încurajează consum responsabil și slow fashion.

Iată câteva exemple de hashtag-uri pe care le poți folosi:

Hashtag-uri pentru Artă Locală

 • #ArtăLocală

 • #CreatoriRomâni

 • #DesignRomânesc

 • #ArtăAutentică

 • #ArtiștiRomâni

 • #­Inspiraț­ieLocală

Hashtag-uri pentru Produse Sustenabile

 • #­modă­Sustenabilă #susta­iab­le­fas­hion

 • #suste­nabi­litate

 • #organiccotton

 • #Fashi­on­Re­volu­tion

 • #Susta­inab­leBrand

Hashtag-uri pentru Textile Imprimate

 • #textileprint

 • #localdesign

 • #TextileDeArtă

Hashtag-uri Populare și Generale

 • #MadeInRomania

 • #ArtaPeTextile

 • #Fashion

 • #Inovatie

 • #Crafts

4. Investește în conținut de calitate

Fotografiile și videoclipurile de înaltă calitate sunt esențiale pentru a atrage atenția. Investește în echipament foto adecvat sau colaborează cu un fotograf profesionist pentru a-ți prezenta produsele în cea mai bună lumină.

Dacă bugetul tău este limitat, poți explora cursurile gratuite de pe youtube despre cum să faci conținut cu camera telefonului mobil. 

Iată câteva aplicații pe care le poți folosi:

 • Canva

 • Lightroom

 • InShot

 • Capcut

5. Găsește parteneri

Colaborarea cu influenceri sau alte branduri poate extinde rapid audiența ta. Alege parteneri care se aliniază cu valorile și stilul brandului tău pentru a menține autenticitatea.

Dacă ai idei în care ai vrea să implici Printoteca, nu ezita să ni le propui, suntem o platformă dedicată comunității locale de artiști, drept urmare, suntem mereu deschiși către a ne susține partenerii.

6. Ai grijă de comunitate

Interacționează constant cu urmăritorii tăi, răspunde la comentarii și mesaje. Crearea unui sentiment de comunitate poate crește loialitatea clienților și poate transforma urmăritorii în ambasadori ai brandului tău.

Poți crea un broadcast channel unde să publici oferte speciale sau informații în exclusivitate.

7. Postează regulat 

Stabilește un program de postări și respectă-l. Postările regulate mențin interesul urmăritorilor și asigură vizibilitatea constantă a brandului tău.

Organizează o zi pe săptămână în care să aloci timp pentru crearea conținutului și pentru programarea lui. Astfel, vei lucra mai organizat, vei salva timp și vei reuși să ai o comunicare unitară.

8. Urmărește datele

Utilizează Instagram Insights pentru a monitoriza performanța postărilor tale. Analizează ce tip de conținut funcționează cel mai bine și ajustează-ți strategia în consecință.

Atenție,nu trebuie să schimbi mesajul brandului tău, ci doar felul în care alegi să îl livrezi.

9. Mixează canalele de promovare

Integrează Instagram-ul cu alte platforme de social media și site-ul tău web. 

Pentru a integra eficient Instagram cu alte canale de comunicare în social media, iată câteva exemple de strategii de cross-posting:

Instagram și Facebook

 • Cross-Postare: Postează același conținut pe Instagram și Facebook pentru a atinge audiențe diferite. De exemplu, un video demo postat pe Instagram poate fi distribuit și pe Facebook.

 • Stories: Utilizează Instagram Stories și distribuie-le automat pe Facebook Stories pentru a crește vizibilitatea.

Instagram și YouTube

 • Teasere Video: Postează teasere scurte ale videoclipurilor YouTube pe Instagram Reels pentru a atrage vizualizări pe canalul tău de YouTube.

 • Tutoriale și Behind-the-Scenes: Utilizează YouTube pentru videoclipuri detaliate și lungi, în timp ce pe Instagram Stories poți posta behind-the-scenes sau versiuni scurte ale acelor tutoriale.

Instagram și Blog

Infografice și Ghiduri: Creează infografice și ghiduri vizuale pe Instagram, care duc traficul către articolele complete de pe blogul tău.

Stories cu link-uri: Publică previews și link-uri către conținutul de pe blog pe Instagram Stories 

Instagram și Pinterest

Pin-urile Produselor: Postează imagini cu produsele tale pe Instagram și creează pin-uri pe Pinterest care includ aceleași imagini, optimizate cu descrieri SEO-friendly și link-uri către magazinul tău online.

Board-uri de Inspirație: Creează board-uri pe Pinterest care reflectă temele și stilul postărilor tale de pe Instagram, direcționând traficul între cele două platforme.

Instagram și Email Marketing

Newsletter: Promovează conținutul de pe Instagram în newslettere. De exemplu, anunță noile postări de pe blog sau videoclipuri YouTube în newsletter și folosește Instagram pentru a colecta adrese de email pentru newsletter.

Campanii Integrate: Lansează campanii de email care includ link-uri directe către postările de pe Instagram, invitând abonații să interacționeze pe platforma respectivă.

Colectare de lead-uri: Crește-ți lista de subscriberi la newsletter prin campanii de abonare derulate pe Instagram.

10. Optimizează informațiile din bio

Profilul tău de Instagram este cartea ta de vizită digitală. Asigură-te că biografia este clară, concisă și include un link către magazinul tău online sau alte resurse importante.

Prin aplicarea acestor strategii, partenerii de print on demand care colaborează cu Printoteca pot maximiza potențialul Instagram pentru a-și crește afacerea cu textile imprimate. Nu uita, consistența și adaptabilitatea sunt cheile succesului pe această platformă dinamică.

Publicat în Print Academy și etichetat print on demand, instagram, marketing, promovare pe