Certificarea Fair Wear și respectul pentru oameni

Certificarea Fair Wear și respectul pentru oameni

Care este cel mai mic salariu din industria textilă? Citește până la capăt pentru a afla răspunsul.

75 de milioane de persoane lucrează în industria textilă, iar 85% dintre ele sunt femei, de aceea, acest sector are toate șansele să devină un motor al schimbării în bine, impactând milioane de familii din întreaga lume. 

Organizația FairWear este una dintre cele mai mari structuri implicate în lupta pentru drepturile lucrătorilor din industria textilă și care aduc schimbare într-un domeniu în care salariile mici, condițiile de muncă precare, agresiunile sexuale și violența, riscurile privind sănătatea și siguranța fizică, sunt, extrem de frecvente.

Principiile FairWear sunt clare și simple:

  1. Dreptul lucrătorilor de a alege liber să muncească
  2. Libertatea de asociere și negociere colectivă
  3. Oprirea discriminării
  4. Oprirea exploatării copiilor
  5. Plata unor salarii decente
  6. Ore de lucru rezonabile
  7. Condiții de muncă sigure și sănătoase
  8. Relații de muncă cu contracte legale

Produsele care poarte eticheta Fair Wear sunt realizate în unități de producție care au fost verificate, evaluate și în mod obiectiv respectă toate principiile de mai sus. Fiecare produs FairWear cumpărat aduce un pic de schimbare în viața lucrătorilor din industria textilă, contribuind la stabilirea unui standard pe care tot mai mulți angajatori trebuie să îl respecte. E un proces lent și de durată, milioane de oameni care ne realizează hainele continuă să fie abuzați și maltratați.

Par lucruri care se întâmplă la mii de kilometri distanță de noi și aproape ireale, dar suntem conectați la toate aceste fenomene prin hainele pe care le purtăm. 

Acum că am conturat un pic peisajul industriei textile, putem vorbi și despre cel mai mic salariu din domeniu. Valoarea sa este zero. În industria textilă, în prezent, se practică în munca forțată, sclavia. Conform Global Slavery Index40 de milioane de oameni erau victimele sclaviei moderne în 2016, iar pe locul doi în topul industriilor în care există acest fenomen se află cea textilă. Aproape 3 sferturi din victime sunt femei.

Conform aceluiași Global Slavery Index, în 2016, în România 4.3 la fiecare 1,000 de persoane erau victime ale sclaviei, reprezentând 86,000 de oameni.

Publicat în Resurse sustenabilitate și etichetat fair wear, sustenabilitate, oameni pe